Skip to main content
Održivi razvoj drniške prirodne baštine pod ekološkom mrežom Natura 2000

Završeni radovi na uređenju hostela u Bogatiću Miljevačkom

Radovi na uređenju i opremanju hostela u Bogatiću Miljevačkom su završeni. Uređenje i opremanje hostela, te nabavka potrebnog inventara provedena je u sklopu provedbe projekta "Natura Drniš – Održivi razvoj drniške prirodne baštine pod ekološkom mrežom Natura 2000".

Hostel u Bogatiću Miljevačkom je nekadašnja škola koja se prenamijenila u hostel sa dvije spavaonice i dvadeset ležajeva, blagovaonicom, kuhinjom i sanitarnim čvorevima.

Cilj ovog projekta je da se iskoriste trendovi rasta hostelskog smještaja; potencijal ljepote prirodne baštine, da se posjetitelje privuče na ovo područje i ujedno ih educira o značaju zaštićenih lokaliteta pod ekološkom mrežom Natura 2000 putem pružanja smještaja u hostelu, koji je cjenovno dostupnijem aranžmanu većem broju posjetitelja.

U sklopu hostela posjetitelji će moći i besplatno iznajmiti bicikl za istraživanje i razgled Drniša, Promine i općenito zaleđa Drniša. Hostel ima posjetiteljsko-edukativnu namjenu s prihvatnim kapacitetom od 20 ležaja za posjetitelje različitog profila: one koji traže odmor u prirodi, one koji su zainteresirani za aktivni odmor, te one posjetitelje koji su u tranzitu prema Zadru, Šibeniku, Splitu i Dubrovniku. Hostel će služiti kao stacionar posjetiteljima koji odluče istražiti drniško područje te novouređenu biciklističko-pješačku stazu.

Ovim projektom će se otvoriti nova radna mjesta, potaknut će se gospodarska aktivnost lokalnog stanovništva, koji će posjetiteljima moći ponuditi svoje lokalne proizvode, te se dodatno proširuje turistička ponuda na drniškom području.

Vrijednost radova i opremanja je oko 2,1 milijun kuna, od čega je 85% iznosa financirano bespovratnim sredstvima iz EU fondova, dio je financiran kroz Fond za sufinanciranje EU projekata na lokalnoj i regionalnoj razini, a dio iz Proračuna Grada Drniša.

Radove na uređenju hostela je odradila tvrtka Agrad d.o.o. iz Šibenika, a opremanje hostela tvrtka Pro-klima d.o.o. iz Zagreba. Projekt uređenja hostela je izradila tvrtka DIzain-ing d.o.o. iz Drniša, a projekt opremanja tvrtka Kocka d.o.o. iz Šibenika.

Samu zgradu i okoliš je Grad Drniš tijekom 2019. i 2020. godine otkupio od Ministarstva državne imovine za oko 180.000,00 kuna.

U tijeku su radovi na uređenju okoliša hostela, a svečano otvaranje je planirano do kraja travnja ove godine.

ODRŽIVI RAZVOJ DRNIŠKE PRIRODNE BAŠTINE POD EKOLOŠKOM MREŽOM NATURA 2000

ŠTO JE NATURA 2000?

UPRAVLJANJE PODRUČJIMA EKOLOŠKE MREŽE NATURA 2000

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.