Skip to main content
Održivi razvoj drniške prirodne baštine pod ekološkom mrežom Natura 2000

U petak 22. travnja obilježavamo Dan planeta Zemlje!

22. travnja obilježava se Dan planeta Zemlje, čime se već 52 godine slavi rođenje modernog ekološkog pokreta.

Sve je pokrenuo senator Gaylord Nelson, mlađi senator iz Wisconsina, zabrinut zbog pogoršanja stanja okoliša, ponajprije zagađenja zraka i vode u Sjedinjenim Državama. U siječnju 1969. godine došlo je do velikog izlijevanja nafte u Santa Barbari, Kalifornija. Iz bušotine je bilo izliveno preko tri milijuna galona nafte, a katastrofa je rezultirala smrću više od 10.000 morskih lavova, morskih ptica, tuljana i dupina. To je bio okidač za pokretanje velikih akcija širom SAD-a.

Dan planeta Zemlje nadahnuo je 20 milijuna Amerikanaca, 10% ukupne populacije Sjedinjenih Država na izlazak na ulice i parkove, kako bi demonstrirali protiv utjecaja 150 godina industrijskog razvoja koji je ostavio velike posljedice na okoliš i na ljudsko zdravlje. Od 1990. godine Dan planeta Zemlje postao je globalni, mobilizirajući pokret u 141 zemlji, podižući probleme okoliša na svjetsku pozornicu.

Naš planet gotovo svakih sat vremena ostane bez jedne životinjske vrste – razlog je izumiranje. Svjetske populacije sisavaca, gmazova, ptica, vodozemaca i riba smanjenje su za dvije trećine u manje od 50 godina.

Čovjek je svojim djelovanjem industrije i potrošačkim navikama utjecao je na promjene koje se događaju u ekosustavu zemlje. Od klimatskih promjena do izumiranja biljnih i životinjskih vrsta čovjek je značajno promijenio obilježja prirode koja je čovjeku neophodna za preživljavanje. Brojne su biljne i životinjske vrste istrijebljene, a koje su nužne za eko sustav i prirodni hranidbeni lanac.

Grad Drniš u petak 22. travnja u 11,00 sati u predvorju Doma kulture organizira izložbu biljnog i životinjskog svijeta drniškog kraja, te radionicu za djecu sa ciljem edukacije najmlađih o važnosti biljnog i životinjskog svijeta za našu budućnost i opstanak na ovoj planeti.

Radionicu za djecu će održati Mate Malenica, mag.ing. agr. ribarstva i lovstva.

ODRŽIVI RAZVOJ DRNIŠKE PRIRODNE BAŠTINE POD EKOLOŠKOM MREŽOM NATURA 2000

ŠTO JE NATURA 2000?

UPRAVLJANJE PODRUČJIMA EKOLOŠKE MREŽE NATURA 2000

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.