Skip to main content
Održivi razvoj drniške prirodne baštine pod ekološkom mrežom Natura 2000

Završena provedba projekta Natura Drniš

Danas i službeno završava provedba projekta „Natura Drniš - Održivi razvoj drniške prirodne baštine pod ekološkom mrežom Natura 2000“. Projekt je proveo Grad Drniš, a partner na projektu bila je Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije.

Završna konferencija je održana 27. travnja 2021. godine.

Cilj projekta je razvoj nove posjetiteljske infrastrukture (hostel, biciklističko-pješačka staza, javne bicikle), te razvoj edukativno-interpretativnih sadržaja za podizanje stupnja educiranosti posjetitelja i lokalnog stanovništva o drniškoj prirodnoj baštini.

Tijekom projekta koji je započeo 1. veljače 2017. godine uređena je pješačko - biciklistička staza na Promini u duljini od šest kilometara, od sela Lišnjak do planinarskog doma, s dva odmorišta opremljena klupama i stolovima. Sustav javnih bicikala Grada Drniša je proširen s dva nova solarna terminala – pored hostela u Bogatiću i planinarskog doma na Promini. U sustav je dodano i 12 novih bicikla, 4 brdska i 8 električnih. U objektu stare škole u Bogatiću Miljevačkom uređen je hostel s tri spavaonice, ukupnog kapaciteta 20 ležajeva s popratnim sadržajima, čajnom kuhinjom, blagovaonicom i sanitarnim čvorovima.

Kako bi podigli stupanj educiranosti posjetitelja i lokalnog stanovništva o drniškoj prirodnoj baštini tijekom projekta održane su brojne volonterske radionice gradnje suhozida, guvna, uređenja lokvi i okoliša te postavljanja kamenih klupa. Edukacije lokalnog stanovništva o ekološkoj poljoprivredi i očuvanju krajobraza kao i edukacije o konceptu aktivnog odmora u Drnišu.

Na radionicama s djecom vrtićkog i osnovnoškolskog uzrasta izrađena je interaktivna knjiga koja u sebi inkorporira zvučne i slikovne efekte na temu drniške prirodne baštine. Riječ je o jedinstvenom sadržaju takve vrste u Hrvatskoj. Osim u edukacijske svrhe, interaktivna knjiga je i interesantan promotivni materijal drniške prirodne baštine.

"Do sada je na području grada Drniša realizirano dvadesetak europskih projekata namijenjenih uređenju turističke infrastrukture. Ovaj kraj prekrasne prirode i jedinstvene gastronomske ponude želimo otvoriti u turističkom smislu i promovirati njegove ljepote. Različitim ulaganjima razvijamo ponude za provođenje aktivnog odmora koji gosti mogu kombinirati s gastronomijom, razgledom baštine i uživanju u ljepotama krajobraza. Svim projektima pokušavamo otvoriti mogućnosti za veći turistički iskorak i stvaranje novih radnih mjesta koja znače ostanak ljudi u ovom kraju." rekao je gradonačelnik Grada Drniša g. Josip Begonja, mr.sc..

Partner na projektu Javna ustanova Priroda Šibensko – kninske županije je provela jednogodišnji monitoring ptica na drniškom području pod Naturom 2000. Aktivnosti monitoringa su se odnosile na prebrojavanje i mjerenje brojnosti i rasprostranjenosti vrste ili staništa ptica.

"Natura Drniš - Održivi razvoj drniške prirodne baštine pod ekološkom mrežom Natura 2000" odobren je iz poziva Promicanje održivog razvoja prirodne baštine. Financiran je iz Operativnog programa Konkurentnost i Kohezija. Ukupna vrijednost projekta je 5.674.022,42 kn, a Ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava Gradu Drnišu je odobreno 4.765.774,50 kuna bespovratnih sredstava.

Dokumenti za preuzimanje

1. OBJAVA ZA MEDIJE 161 KB PDF

ODRŽIVI RAZVOJ DRNIŠKE PRIRODNE BAŠTINE POD EKOLOŠKOM MREŽOM NATURA 2000

ŠTO JE NATURA 2000?

UPRAVLJANJE PODRUČJIMA EKOLOŠKE MREŽE NATURA 2000

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.