Skip to main content
Održivi razvoj drniške prirodne baštine pod ekološkom mrežom Natura 2000

Održana radionica "Ekološka poljoprivreda i očuvanje krajobraza" u sklopu projekta Natura Drniš

U utorak 29. rujna u Velikoj vijećnici u Drnišu održana je radionica "Ekološka poljoprivreda i očuvanje krajobraza". Na radionici su okupljenim sudionicima predstavljene dosadašnje aktivnosti projekta "Natura Drniš – održivi razvoj grada Drniša pod ekološkom mrežom NATURA 2000" provedene s ciljem unapređenja turističke infrastrukture šireg područja Grada Drniša kao dijela ekološke mreže te razvoja održivog turizma na ovom području.

Sudionicima se predstavljeni i primjeri dobre prakse u razvoju ekoturizma s područja Sredozemlja. S obzirom da ekoturizam uključuje i proizvode iz ekološkog uzgoja, o svojim iskustvima okupljenima je govorio gdin Damir Buntić, savjetnik za poljoprivredu u Regionalnoj razvojnoj agenciji Šibensko-kninske županije, i sam ekološki poljoprivrednik. Predstavio je i mjere s područja ruralnog razvoja koji su na raspolaganju sadašnjim i budućim ekološkim poljoprivrednicima, ali i drugim dionicima čije djelovanje doprinosi ruralnom razvoju.

Kako oni vide održivi razvoj šireg područja svoga grada, prezentirali su učenici 1. razreda Gimnazije pod mentorstvom njihove nastavnice Ivane Grabić Marin u Drnišu, koji su ostalim sudionicima predstavili dva drniška "eko-paketa" koji uključuju prirodnu, kulturnu i tradicijsku baštinu drniškog kraja.

Zaključak radionice je da je projekt NATURA DRNIŠ unaprijedio turističku infrastrukturu za razvoj održivog (eko) turizma te da su sljedeći koraci međusobno povezivanje dionika s područja turizma, sporta, kulture i drugih relevantnih područja te zajednički rad na uspostavi, razvoju i promociji ekoturizma. Vjerujemo da je angažman drniških gimnazijalaca tek prvi korak ka njihovom aktivnom sudjelovanju u daljnjem održivom razvoju Grada Drniša.

Radionica je održana u organizaciji nositelja projekta Grada Drniša, a radionicu je moderirala i na temu održivog turizma izlagala Martina Markov, predstavnica tvrtke Motonautika-Luke d.o.o. – EcoEduMedia, koju je Grad Drniš putem javnog poziva angažirao za usluge razrade i izvođenja edukativno – informativnih aktivnosti na projektu "Natura Drniš – održivi razvoj Grada Drniša" pod ekološkom mrežom Natura 2000.

ODRŽIVI RAZVOJ DRNIŠKE PRIRODNE BAŠTINE POD EKOLOŠKOM MREŽOM NATURA 2000

ŠTO JE NATURA 2000?

UPRAVLJANJE PODRUČJIMA EKOLOŠKE MREŽE NATURA 2000

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.