Skip to main content
Održivi razvoj drniške prirodne baštine pod ekološkom mrežom Natura 2000

Gradu Drnišu odobren projekt "NATURA DRNIŠ"

Danas je stigla odluka o financiranju projektnog prijedloga "NATURA DRNIŠ - Održivi razvoj drniške prirodne baštine pod ekološkom mrežom Natura 2000", KK.06.1.2.02.0022. Gradu Drnišu je odobreno iz EU fondova 4.765.774,50 kuna bespovratnih sredstava, a ukupna vrijednost projekta je 5.606.793,54 kune.

Projekt je prijavljen u travnju 2017. godine na Poziv na dostavu projektnih prijedloga "Promicanje održivog razvoja prirodne baštine" u okviru Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.".

Kroz ovaj projekt do kraja 2019. godine se planira uređenje pješačko-biciklističke staze Promina u duljini od 6 km, te postavljanje signalizacije i urbane opreme cijelom duljinom staze, zatim uređenje hostela u staroj školi u Bogatićima Miljevačkim za smještaj 20 osoba, kao i nabavka još dva terminala za iznajmljivanje bicikala i to 4 brdska i 8 električnih bicikli.

Osim infrastrukturnih aktivnosti, projektom su planirane i brojne edukativno – informativne aktivnosti, poput – izrada aplikacija, izrada interaktivnih slikovnica na temu očuvanja prirodne baštine i zaštite okoliša, edukativne radionice za djecu na temu održivog razvoja prirodne baštine, volonterske radionice gradnje suhozida, pastirskih koliba „bunja“ i obnove „guvna“, radionice uređenja lokvi i okoliša, te postavljanje kamenih klupa, izradu zajedničke web stranice za sve pružatelje smještajnih i ugostiteljskih usluga na drniškom području, postavljanje tabli, oznaka, te brojne ostale promotivne i informativne aktivnosti.

Cilj ovog projektnog prijedloga je da se putem valorizacije prirodne baštine poveća broj posjetitelja u Drnišu i lokalitetima pod zaštitom ekološke mreže NATURA 2000, odnosno njihova potrošnja na ovom području koja bi za rezultat imala razvoj i povećanje gospodarskih aktivnosti lokalnog stanovništva. Osmišljavanjem posjetiteljskih sadržaja i definiranjem infrastrukture posjetitelja se usmjerava kroz prirodnu baštinu i potiče organizirano posjećivanje s provođenjem pratećih edukativnih sadržaja.

Potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava planirano je u utorak 22. svibnja u Drnišu, za kada je planiran i dolazak ministrice regionalnog razvoja i fondova EU gđe Gabriele Žalac i ravnatelja SAFU-a gosp. Tomislava Petrica.

ODRŽIVI RAZVOJ DRNIŠKE PRIRODNE BAŠTINE POD EKOLOŠKOM MREŽOM NATURA 2000

ŠTO JE NATURA 2000?

UPRAVLJANJE PODRUČJIMA EKOLOŠKE MREŽE NATURA 2000

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.